Simpan maklumat peribadi atas dasar perlu mengetahui

Bukan setiap mesej harus diuar-uarkan kepada semua orang. Penting untuk berfikir sebelum anda berkongsi, kerana kandungan awam boleh disalin, dikongsi semula dan disebarkan di seluruh web oleh sesiapa yang menjumpainya. Bincang dengan keluarga anda mengenai melindungi maklumat peribadi mereka dalam talian, kemudian bantu mereka mengongsi perkara yang mahu dikongsi dan melindungi perkara yang tidak mahu dikongsi. Sesetengah perkhidmatan, seperti Google+, mempunyai tetapan perkongsian yang lebih ketat untuk pengguna remaja berbanding untuk orang dewasa, tetapi banyak perkhidmatan boleh disesuaikan untuk memenuhi keperluan setiap ahli keluarga. Berbincanglah dengan keluarga anda mengenai jenis maklumat yang boleh mereka kongsi secara terbuka, maklumat yang mungkin lebih baik dikongsi dengan hanya beberapa orang teman rapat dan maklumat yang perlu dirahsiakan.

Alat keselamatan

Dapatkan alat keselamatan Google yang direka untuk membantu keluarga anda memantau nama baik dalam talian mereka.

YouTube

Urus Komen YouTube

Jika seseorang membuat ulasan yang tidak anda sukai pada video atau Saluran anda, anda boleh menyekat mereka di YouTube. Ini bermakna mereka tidak akan dapat membuat ulasan tentang kandungan anda atau menghantar mesej peribadi kepada anda.

Ketahui lebih lanjut

Untuk menghalang seseorang di YouTube, lawati halaman Saluran mereka, yang seharusnya mempunyai URL yang serupa dengan www.youtube.com/user/NAME.

Pada tab "Perihal" mereka, klik ikon bendera.

Akhir sekali, klik sekat pengguna.

YouTube

Kongsi video hanya dengan khalayak yang betul

Sama ada anda mahu mengekalkan video sebagai peribadi, mengongsinya dengan beberapa orang rakan atau menyiarkannya kepada dunia, terdapat tetapan privasi yang sesuai untuk anda. Di YouTube, video ditetapkan kepada "Awam" secara lalai, tetapi anda boleh menukar tetapan tersebut dengan mudah dalam "Tetapan Privasi" semasa anda memuat naik video tersebut. Jika anda berubah fikiran kemudian, anda boleh menukar privasi video yang sudah pun dimuat naik.

Ketahui lebih lanjut

Untuk menukar Tetapan Privasi, lawati Pengurus Video anda.

Dapatkan video yang anda ingin tukar, kemudian klik butang Edit.

Pergi ke menu lungsur "Tetapan Privasi".

Pilih Awam untuk berkongsi dengan semua orang, Tidak Disenaraikan untuk berkongsi dengan pengguna yang mempunyai pautan ke video itu atau Peribadi untuk berkongsi dengan pengguna tertentu.

Klik Simpan perubahan.

Google+

Hentikan ulasan atau teg yang tidak diingini

Jika anda tidak mahu melihat siaran seseorang di Google+, anda boleh menyekat mereka dengan pergi ke profil mereka dan memilih Laporkan/sekat [nama orang tersebut]. Anda turut boleh meredam siaran tertentu untuk tidak lagi melihatnya dalam strim anda.

Ketahui lebih lanjut

Untuk menghalang seseorang pada desktop, pergi ke profil mereka.

Di bahagian tepi profil, klik Laporkan/sekat [nama orang tersebut].

Sahkan bahawa anda mahu menyekat orang tersebut.

Google+

Pilih kemas kini siapa yang anda lihat dalam strim anda

Bagaimana jika seseorang menambahkan anda pada kalangan mereka, tetapi anda tidak berminat untuk berinteraksi dengan mereka? Jika anda tidak mahu menyekat mereka, anda boleh meredam mereka. Jika anda meredamkan pengguna, anda tidak lagi akan menerima pemberitahuan daripada mereka atau halaman mereka.

Ketahui lebih lanjut

Buka Google+.

Pergi ke profil/halaman seseorang.

Klik anak panah di bawah foto dan maklumat profil mereka.

Pilih "Redam [orang/halaman]".

YouTube

Kawal perbualan mengenai video anda

Anda boleh menyederhanakan ulasan pada saluran YouTube anda dengan mudah. Anda boleh memilih untuk memadamkan ulasan atau untuk menyembunyikan ulasan daripada orang tertentu atau dengan kata kunci tertentu daripada diterbitkan sebelum anda menyemaknya.

Ketahui lebih lanjut

Untuk menyederhanakan ulasan, klik anak panah di bahagian atas sebelah kanan ulasan untuk melihat pilihan anda.

Klik Alih Keluar untuk mengeluarkan ulasan daripada YouTube.

Atau, klik Larang dari saluran untuk menyekat pengguna daripada menyiarkan ulasan pada video dan saluran anda.

Dalam Tetapan Ulasan, anda boleh meminta kelulusan untuk semua ulasan baharu sebelum disiarkan atau anda boleh melumpuhkan ulasan.

Tetapan Ulasan membolehkan anda menetapkan penapis untuk orang yang boleh memberi ulasan pada saluran anda. Anda turut boleh menyekat ulasan dengan perkataan tertentu.

Lihat lagi alat keselamatan