Jangan benarkan orang jahat masuk

Anda tidak perlu menjadi pakar teknologi untuk membantu memastikan maklumat anda selamat. Ketahui mengenai langkah yang boleh diambil untuk melindungi diri anda dalam talian – seperti memilih kata laluan yang kukuh dan memasang perisian antivirus – serta cara kami berusaha melindungi maklumat dan peranti anda.

 • Elakkan penipuan

  Anda temui ramai orang yang hebat dalam talian, tetapi kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Ikut tiga petua mudah ini untuk mengelakkan diri daripada penipu dan kekal selamat di web.

  Baca lebih lanjut

 • Cara kami membantu melindungi anda daripada komplot dan penipuan peribadi

  Sama seperti di dunia luar talian, terdapat penipu dan pemalsu di Internet. Ketahui lebih lanjut mengenai perkara yang Google lakukan untuk membantu mengelakkan anda daripada ditipu.

  Baca lebih lanjut

 • Cegah pencurian identiti

  Anda tidak akan membiarkan pintu depan rumah anda tidak berkunci, jadi mengapa biarkan identiti dalam talian anda tanpa perlindungan? Tindakan mengelak daripada beberapa helah jenayah yang biasa, membolehkan anda melindungi diri anda daripada penipuan dan pencurian identiti dalam talian.

  Baca lebih lanjut

 • Cara kami membantu anda memerangi pencurian identiti

  Ketahui lebih lanjut mengenai cara Google membantu memerangi pencurian identiti.

  Baca lebih lanjut

 • Pastikan peranti anda sentiasa bersih

  Ketahui beberapa tanda biasa apabila peranti anda mungkin dijangkiti oleh perisian hasad—perisian berniat jahat yang direka untuk merosakkan peranti atau rangkaian anda—dan cara anda boleh melindungi diri anda.

  Baca lebih lanjut

 • Cara kami membantu anda memastikan komputer dan peranti anda bersih

  Lihat cara Google membantu melindungi komputer dan peranti anda daripada perisian hasad.

  Baca lebih lanjut