Cara Google menggunakan pengecaman pola

Cara Google menggunakan pengecamanan pola untuk memahami imej

Komputer tidak "melihat" foto dan video dengan cara yang sama seperti manusia lakukan. Apabila anda melihat foto, anda mungkin melihat rakan karib anda berdiri di hadapan rumahnya. Dari perspektif komputer, imej yang sama hanyalah sekumpulan data yang boleh ditafsirkan sebagai bentuk dan maklumat mengenai nilai warna. Walaupun komputer tidak akan bertindak balas seperti anda apabila anda melihat gambar tersebut, komputer boleh dilatih untuk mengecam pola warna dan bentuk tertentu. Contohnya, komputer mungkin dilatih untuk mengecam pola bentuk dan warna biasa yang membentuk imej wajah digital. Proses ini dikenali sebagai pengesanan wajah dan merupakan teknologi yang membantu Google melindungi privasi anda pada perkhidmatan seperti Paparan Jalan, melibatkan komputer yang cuba mengesan dan kemudian mengaburkan wajah mana-mana orang yang mungkin berada di jalan raya tersebut semasa kereta Paparan Jalan lalu. Teknologi ini jugalah yang membantu perkhidmatan seperti foto Google+ yang mencadangkan anda menandakan nama foto atau video, kerana kelihatan seperti terdapatnya wajah. Pengesanan wajah tidak akan memberitahu anda pemilik wajah tersebut, tetapi boleh membantu anda mendapatkan wajah tersebut dalam foto anda.

Jika anda menggunakan teknologi yang lebih maju, teknologi pengecaman pola yang sama yang memperkasakan pengesanan wajah boleh membantu komputer memahami ciri wajah yang telah dikesannya. Contohnya, mungkin terdapat pola tertentu yang mencadangkan wajah berjanggut atau memakai cermin mata, atau mempunyai sifat seperti itu. Maklumat seperti ini boleh digunakan untuk membantu berhubung ciri seperti pengurangan mata merah atau membolehkan anda menceriakan keadaan dengan meletakkan misai atau cermin mata satu kanta di tempat yang betul pada wajah anda apabila anda menyertai Hangout.

Selain teknologi pengesanan wajah, Google juga menggunakan pengecaman wajah dalam ciri tertentu. Pengecaman wajah, seperti yang dicadangkan oleh namanya, boleh membantu komputer membandingkan wajah yang dikenali dengan wajah baharu dan melihat jika terdapat kebarangkalian padanan atau persamaan. Contohnya, pengecaman wajah membantu pengguna ciri Cari Wajah saya melihat cadangan mengenai orang yang mereka mungkin mahu tandakan nama dalam foto atau video yang mereka telah muat naik dan ingin kongsi. Baca lebih lanjut mengenai Cari Wajah saya di Pusat Bantuan Google+.

Cara Carian Suara berfungsi

Carian Suara membolehkan anda untuk memberikan pertanyaan suara kepada aplikasi pelanggan carian Google pada peranti dan bukannya menaip pertanyaan tersebut. Carian Suara menggunakan pengecaman pola untuk mentranskripsikan perkataan yang disebut kepada teks bertulis. Untuk setiap pertanyaan suara yang dibuat pada Carian Suara, kami menyimpan bahasa, negara, sebutan dan tekaan sistem kami tentang perkara yang disebutkan. Data audio yang disimpan tidak mengandungi ID Akaun Google anda melainkan anda telah memilih sebaliknya. Kami tidak menghantar sebarang sebutan kepada Google melainkan anda telah menyatakan niat untuk menggunakan fungsi Carian Suara (misalnya, menekan ikon mikrofon dalam bar carian pantas atau pada papan kekunci maya atau menyebut "Google" apabila bar carian pantas menunjukkan yang fungsi Carian Suara tersedia). Kami menghantar sebutan kepada pelayan Google untuk mengecam perkara yang anda sebutkan. Kami menyimpan sebutan untuk meningkatkan perkhidmatan kami, termasuk untuk melatih sistem mengecam permintaan carian yang betul dengan lebih baik.