Mengurus kuki dalam penyemak imbas anda

Sesetengah orang lebih suka untuk tidak membenarkan kuki, itulah sebabnya kebanyakan penyemak imbas memberikan anda keupayaan untuk mengurus kuki dengan cara yang sesuai untuk anda.

Sesetengah penyemak imbas mengehadkan atau memadamkan kuki, jadi anda mungkin ingin menyemak tetapan kuki dan tetapan iklan anda. Dalam sesetengah penyemak imbas, anda boleh mewujudkan peraturan untuk mengurus kuki atas dasar tapak demi tapak, memberikan anda kawalan lebih terperinci terhadap privasi anda. Ini bermakna bahawa anda boleh untuk tidak membenarkan kuki daripada semua tapak kecuali tapak yang anda percayai.

Dalam penyemak imbas Google Chrome, Menu Alat mengandungi pilihan untuk Mengosongkan Data Penyemakan Imbas. Anda boleh menggunakan pilihan ini untuk memadamkan kuki dan data tapak dan pemalam lain, termasuk data yang disimpan pada peranti anda oleh Adobe Flash Player (biasanya dikenali sebagai kuki Flash). Lihat arahan untuk mengurus kuki di Chrome kami.

Satu lagi ciri Chrome ialah mod inkognitonya. Anda boleh menyemak imbas dalam mod inkognito apabila anda tidak mahu lawatan laman web atau muat turun anda direkodkan dalam sejarah penyemakan imbas dan muat turun anda. Sebarang kuki yang diwujudkan semasa dalam mod inkognito akan dipadamkan selepas anda menutup semua tetingkap inkognito.