Cara kami membantu melindungi anda daripada komplot dan penipuan peribadi

Sama seperti di dunia luar talian, terdapat penipu dan pemalsu di Internet. Google mengambil beberapa langkah untuk membantu melindungi anda daripada ditipu.

Melarang iklan tidak elok (dan pengiklan yang tidak elok)

Kami mempunyai dasar yang sangat jelas mengenai pihak yang boleh memaparkan iklan melalui alat Google. Kami mereka dasar iklan kami dengan menumpukan perhatian kepada keselamatan dan kepercayaan pengguna. Contohnya, kami tidak membenarkan iklan yang memaparkan muat turun hasad, barangan palsu atau iklan dengan amalan pengebilan yang tidak jelas. Di samping itu, jika kami mendapati iklan itu satu penipuan, kami bukan sekadar melarang iklan tersebut – kami turut melarang pengiklan tersebut daripada bekerja dengan Google lagi.

Memberi penjelasan mengenai kos

Salah satu cara yang digunakan oleh penjenayah dalam talian untuk memperoleh wang ialah dengan melakukan sesuatu menggunakan komputer atau telefon seseorang yang akan mengenakan bayaran terhadap orang tersebut dan memberikan wang kepada penjenayah itu. Contohnya, skim untuk mencipta apl yang boleh membuat telefon seseorang menghantar mesej teks atau membuat panggilan ke talian sembang telefon berbayar, yang kemudiannya akan menyebabkan orang tersebut membayar wang, yang dikumpulkan oleh penipu tersebut.

Pada telefon yang dikuasakan oleh Android, anda boleh lihat perkara yang permintaan apl akan lakukan menggunakan telefon anda dengan melihat huraian dalam Google Play yang mengatakan "kebenaran". Lihat maklumat ini sebelum anda memuat turun apl untuk membantu memutuskan sama ada anda mahu memasangnya atau tidak. Contohnya, jika anda sedang bersiap sedia untuk memuat turun apl nada dering baharu, anda boleh lihat jika apl tersebut boleh membuat panggilan telefon bagi pihak anda. Jika anda memutuskan apl tersebut kelihatan mencurigakan, anda boleh membuat keputusan untuk tidak memasang apl itu.

Untuk peranti Android yang lebih terkini, kami akan memberitahu anda jika apl cuba menghantar SMS kepada nombor telefon yang mungkin akan menyebabkan anda dikenakan caj tambahan. Anda kemudiannya boleh memilih sama ada untuk membenarkan aplikasi menghantar mesej tersebut atau menyekatnya.